The ginger and tonic
ingrediënten
Voor de banketbakkersroom:
- 500 ml volle melk
- 6 eigelen
- 100 gr fijne kristalsuiker
- 80 gr type 00 bloem
- zeste van 1 citroen
Voor de donuts:
- 250 gr type 00 bloem
- 6 eieren
- 100 gr ongezouten boter
- 250 ml water
- plantaardige olie om te frituren
Voor de afwerking:
- bloemsuiker
- topping naar keuze
Het boek Italian Bakery van de Zilvere lepel staat sinds nieuwjaar in mijn kast te pronken.
Dit bakboek staat vol met prachtige Italiaanse desserts en minstens even mooie foto’s, het boek plakt ondertussen vol met post-its op de pagina’s van alle recepten die ik eens wil uitproberen.
Hoog tijd dus om eens een recept uit te testen, ik ging alvast voor deze heerlijke Italiaanse doughnuts.
Het duurt nog even voordat de feestdagen er weer zijn maar dit boek is een echte musthave op het cadeaulijstje van alles dessert-lovers.
Voor de banketbakkersroom:
Doe de melk en de citroenzeste in een sauspan en breng op een zacht vuur tot bijna op het kookpunt.
Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
Doe de eigelen en de suiker in een kom en klop deze op tot ze wit en luchtig zijn.
Meng de bloem onder het eiermengsel.
Zeef de melk in een maatbeker.
Giet de melk zachtjes in de kom met het eiermengsel meng goed door zodat er geen klonters ontstaan.
Zeef het mengsel in een propere sauspan en zet op een zacht vuur.
Roer het mengels voortdurend tot het goed indikt.
Giet het ingedikte mengsel in een kom en zet de kom in een ice bain-marie om af te koelen.
Bedek de banketbakkersroom met plasticfolie. De folie moet de room aanraken.
Roer de banketbakkersroom voor gebruik nog even goed door.
Voor de donuts:
Doe het water en de boter in een pot. Zet de pot op een zacht vuur tot de boter gesmolten is.
Eens de boter gesmolten is zet je het vuur harder en breng je het geheel aan de kook.
Van zodra het water-botermengsel kookt haal je de pot onmiddellijk van het vuur en meng je er de bloem door.
Meng alles tot een samenhangend geheel en zet de pot opnieuw op een zacht vuur.
Blijf alles gedurende 1-2 minuten doorvoeren tot het deeg mooi van de randen van de pot komt.
Doe het deeg in een kom en laat afkoelen op kamertemperatuur.
Meng met een houten lepel 1 ei onder het deeg en roer tot het ei volledig is opgenomen.
Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei volledig is opgenomen en doe dit voor alle eieren.
Laat het deeg gedurende een 30 minuten rusten in de koelkast.
Doe het deeg in een spuitzak met een gekartelde spuitmond.
Spuit op een bakpapier cirkels met een diameter van 7 cm van het deeg.
Laat genoeg plaats tussen de cirkels.
Bak de donuts gedurende 10 minuten af in de op 200 °C voorverwarmde oven.
Doe de plantaardige olie in een wokpan en verwarm de olie tot 180 °C.
Frituur de donuts gedurende 2-3 minuten, tot ze mooi goudbruin zijn.
Haal de donuts met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenrol.
Voor de afwerking:
Laat de donuts een beetje afkoelen en bestuif met poedersuikerer.
Spuit op elk van de donuts wat banketbakkersroom.
Werk af met je favoriete topping.
Wij gingen deze keer voor wat gehakte pistachenoten en frambozen, maar ze zijn zeker ook lekker met Amarenakersen.