Turkse eieren - Çılbır

Chef2 0

Turkse eieren - Çılbır

ingrediënten

Voor 4 personen

Voor de chili-olie:

  • 100 gr ongezouten boter
  • 1 el olijfolie
  • 1 teentje look
  • snuifje zout 
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 1/2 tl komijnpoeder

Voor de yoghurt:

  • 400 gr Griekse yoghurt 
  • 1 tl citroenzeste
  • 1 el olijfolie
  • 2 tl gehakte dille
  • snuifje zout
  • snuifje peper

Overige:

  • 4 verse eieren
  • 1 el natuurazijn
  • gehakte munt
  • gehakte bieslook
  • gehakte dille
Turkse eieren - Çılbır

Voor de boter:

1

Doe in een kleine pan op een middelhoog vuur de boter, olijfolie, geraspte look, paprikapoeder, chilivlokken, zout en komijn.

2

Meng alles en laat het ongeveer 2 minuten koken tot je een oranje/rode kleur krijgt.

3

Haal de pan van het vuur en zet de boter aan de kant.

Voor de yoghurt:

1

Meng in een kom de yoghurt, olijfolie, citroenzeste, dille, peper en het snuifje zout tot een glad geheel en zet het aan de kant.

Voor de eieren:

1

Zet een pot met water op een middelhoog vuur tot je kleine bubbels krijgt aan de rand van de pot, het water mag niet koken.

2

Doe een scheut azijn in het water.

3

Breek een ei in een klein kommetje. Breng het kommetje zo dicht mogelijk bij het pruttelende water en giet het ei voorzichtig in het water.

4

Kook de eieren 2 tot 3 minuten tot het eiwit gestold is, schep het ei met een schuimspaan uit het water. Herhaal dit voor de overige eieren.

Voor de afwerking:

1

Neem een diep bord en bedek de bodem met een laagje yoghurt.

2

Leg het gepocheerde ei op het laagje yoghurt.

3

Sprenkel de chili-olie over de eieren en werk af met wat gehakte dille, bieslook en munt.