Tarte Bourdaloue

Chef2 0

Tarte Bourdaloue

ingrediënten

Voor 1 taart

Voor de frangipane:

  • 100 gr amandelmeel
  • 100 gr kristalsuiker
  • 100 gr boter (kamertemperatuur)
  • 2 eieren
  • snuifje zout
  • scheutje rum

Voor de peren:

  • 4 peren
  • 200 gr suiker
  • 700 ml water
  • Merg van een halve vanillestok

Voor het deeg:

  • 175 gr bloem
  • 75 gr kristalsuiker
  • 40 gr amandelmeel
  • 100 gr boter (kamertemperatuur)
  • 1 ei
  • snuifje zout

Extra benodigdheden:

  • 75 gr abrikozenjam
  • 30 gr amandelschaafsel
  • bakpapier

Voor het deeg:

1

Meng de bloem, de suiker, de boter, het amandelmeel,  het ei en het snuifje zout en kneed goed door tot een samenhangend deeg.

2

Maak een bol van het deeg en wikkel het in plasticfolie.

3

Laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Voor de peren:

1

Schil de peren en halveer ze.

2

Verwijder het klokhuis van de peren.

3

Breng het water aan de kook met de suiker en het merg van de vanillestok.

Laat even doorkoken.

4

Leg de peren erin en breng opnieuw tot aan de kook.

Dek af met een stuk bakpapier.

5

Laat de peren 10 tot 15 minuten pocheren op een laag vuurtje.

6

Haal de peren uit de pot en laat ze afkoelen en uitlekken.

Voor de frangipane:

1

Meng de boter, de suiker, het amandelmeel, het snuifje zout, het amandelmeel en de scheut rum tot een egale massa.

Het opbouwen van de taart:

1

Verwarm de oven voor 180 °C en vet de taartvorm (doorsnede 25cm) in.

2

Kneed het deeg nog even kort door en rol dit op een bebloemd werkblad door tot een dikke van 4 millimeter.

3

Bekleed de met boter ingevette bakvorm met het deeg en snijd de randjes af.

4

Verdeel de amandelfrangipane over de bodem.

5

Snijd de peren in plakjes en schik op de frangipane.

6

Bak gedurende 45 minuten af in de voorverwarmde oven tot de taart goudbruin en gaar is.

7

Verwarm de abrikozenjam in een steelpan en bestreek de taart ermee.

8

Strooi er wat geroosterde amandeltjes over.