Appel-notentaart

Chef2 0

Appel-notentaart

ingrediënten

Voor 8-10 personen
  • 150 gr ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr ongezouten gemengde noten
  • 150 gr suiker
  • 300 gr bloem
  • 1 ei
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 4-5 el abrikozenjam
  • witte rozijnen
  • 1 kilo appels (soort Pink Lady)

Als je ooit al in de La Place wat bent gaan eten, dan heb je waarschijnlijk deze taart al geproefd of op zijn minst al zien liggen.

Doordat mijn verjaardag op 2 januari valt konden we bijna nooit een bakker vinden die ons op die dag aan een heerlijke taart kon helpen.

Echter konden we bij La Place steeds terecht en zo werd het de traditie om op mijn verjaardag een Appel-notentaart van La Place te geven aan mijn gasten.

Door de lockdown in Nederland probeerde we de taart zelf te maken, en ik moet toegeven, de smaak en het eindresultaat komt in de buurt bij die van de originele.

1

Kneed in de keukenmachine of met de mixer van de boter, 100 gram van de suiker, de gezeefde bloem, het ei en een beetje zout een soepel deeg.

Pak het deeg in in vershoudfolie en laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast.

2

Verwarm de oven voor tot 180 graden.

3

Bekleed de bakvorm met bakpapier en sluit de springvorm.

4

Rol het deeg tussen 2 vellen vershoudfolie uit tot een ronde deeglap van ongeveer 30-32 cm doorsnede. Bekleed de bodem en de rand van de vorm ermee.

5

Schil de appels en snijd ze in blokjes van 1 cm.

Meng de appelblokjes met de overige 50 gram suiker en de kaneel en een handvol rozijnen.

(Je kan de noten hier eventueel ook onder mengen, maar ik leg deze liever op de bovenkant.)

6

Schep de appelvulling in de vorm.

Bak de taart gedurende 50 à 60 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin en gaar is.

7

Bestrooi tijdens de laatste 10 minuten baktijd de taart met de noten-mengeling.

Laat de taart vervolgens grotendeels afkoelen.

8

Verwarm in een steelpan al roerend de abrikozenjam.

Bestrijk de bovenste laag van de taart met een heerlijke laag jam.