Panna cotta con miele, mango e crumble di nocciole

Chef2 0

Panna cotta con miele, mango e crumble di nocciole

ingrediënten

Voor 6 porties

Voor de panna cotta:

  • 600 ml room
  • 60 gr honing
  • 8 gr gelatine
  • hazelnoten

Voor de gelei van mango:

  • 200 ml mango puree (diepvries mango)
  • 50 gr suikerwater
  • 50 gr vlierbloesemsiroop
  • 4 gr gelatine

Voor de taartbodem:

  • 120 gr koude boter
  • 90 gr poedersuiker
  • 30 gr amandelmeel
  • 235 gr bloem
  • 1 ei
Panna cotta met honing, mango en crumble van hazelnoten

Toen ons favoriete Venetiaanse restaurant Birraria La Corte het recept voor een heerlijke Panna Cotta met honing deelde moesten we hiermee aan de slag.

Zo gezegd zo gedaan! Allé bijna toch want ik moest en zou de juiste mallen vinden voor dit recept. Hiervoor boekten we een coronaproof afspraak bij Horecamaterialen De Meester in Belsele, no spon trouwens maar dit is echt van mijn lievelingswinkels, met lege handen buiten komen is onmogelijk.

We vonden dan ook twee prachtige vormen van Silikomart. Voor de panna cotta kozen we de Savarin vorm en voor de gelei de gloednieuwe Miel vorm.

Om het dessert helemaal af te werken besloten we nog een taartbodem toe te voegen. Voor deze bodem gebruikten we het recept van Myriam van Hap en Tap. Als je Myriam nog niet zou kennen dan raden we jullie aan om snel eens een kijkje op haar blog en Instagrampagina te nemen.

Heb je geen speciale vormen of mallen in huis? Laat dat je niet tegenhouden om dit recept te maken. Kies er dan voor om de panna cotta in glaasjes te gieten en af te werken met laagje mangogelei. De taartbodem kan je eventueel achterwege laten.

Voor de panna cotta:

1

Week de gelatine in koud water.

2

Doe de room en de honing in een kookpot en breng het mengsel op een zacht vuur tot op het kookpunt.

3

Haal het mengsel van het vuur en zet op een bakrooster.

Voeg de gelatine toe en meng alles goed door. Laat dit even afkoelen alvorens je het mengsel in de mallen giet.

4

Zet de mal in de diepvriezer. Dit zal er voor zorgen dat je de panna cotta later makkelijk uit de vorm zal krijgen.

Voor de gelei van mango:

1

Week de gelatine in koud water.

2

Als je geen mangopuree kon vinden dan kan je deze gemakkelijk zelf maken.

Ontdooi de diepvries mango en mix deze in de blender tot je een gladde massa krijgt. Zeef de puree even om zo een mooi glad resultaat te krijgen.

3

Doe het suikerwater en de vlierbloesemsiroop in een kookpot. Breng dit op een laag vuur tot het kookpunt.

Van zodra de massa aan het koken is haal je de pot van het vuur en zet de pot op een bakrooster zodat er lucht aan de onderkant van de pot kan.

4

Voeg vervolgens de uitgewrongen gelatineblaadjes toe en meng deze met de garde onder het suikerwater.

5

Tenslotte voeg je de mangopuree toe en je roert alles goed door zodat er zich een mooi geheel vormt.

6

Vul de mallen (honingraat) met de gelei en zet deze in de koelkast.

Voor de taartbodem:

1

Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C.

2

Meng de suiker, de bloem, het amandelmeel en de blokjes boter in een kom.

Voeg het ei toe en meng alles zodat je deeg net samen komt. Het is niet de bedoeling om het deeg echt te kneden.

Het deeg moet nu minsten 30 minuten rusten in de koelkast.

3

Rol een deel van het deeg uit tussen twee vellen bakpapier. Het deeg moet overal ongeveer 2 mm dik zijn.

Zet dit 5 minuten in de vriezer.

Tip; de overschot van het deeg kan je bewaren in de vriezer om er later koekjes van te bakken of om deze heerlijke panna cotta opnieuw te maken.

4

Gebruik een ronde uitsteker (die even groot of iets groter is dan de onderkant van de mal voor de panna cotta). En steek hiermee het gewenste aantal bodempjes uit het deeg.

Verwijder het overtollig deeg en zet opnieuw 10 minuten in de vriezer.

5

Bak de bodems gedurende 10 minuten af in de voorverwarmde oven.

Voor de afwerking:

Leg de taartbodem op een bordje.

Haal de panna cotta uit de vormpjes en leg deze op de bodems. Werk de panna cotta af met een lepeltje honing en een eetbaar bloemetje.

Vervolgens haal je de mangogelei uit de mal en leg je deze mooi tegen de zijkant van de panna cotta.

Als kers op de taart werk je het bordje af met wat gehakte hazelnoten.

Laat het smaken!