Karamelmoussetaartje met appel

Chef2 0

Karamelmoussetaartje met appel

ingrediënten

Voor 6 personen

Voor de appel-kern:

  • 2 appels (Pink Lady)
  • 20 gr suiker
  • 20 gr boter
  • snuif kaneel

Voor de karamelmouse:

  • 1 blik gecondenseerde melk
  • 250 gr mascarpone
  • 100 ml room
  • 2 gelatineblaadjes

Voor het amandelkoekje:

  • 115 gr boter (kamertemperatuur)
  • 80 gr kristalsuiker
  • 50 gr ei
  • 45 gr amandelpoeder
  • 225 gr bloem

Extra benodigdheden:

Rendier taartje met karamel en appel

Voor de appel-kern:

1

Schil en snij de appels in kleine blokjes van ongeveer een halve centimeter groot.

2

Smelt de boter op een laag vuur in een steelpan.

2

Doe de appelblokjes en de suiker in de pan en laat deze ongeveer 15 minuten stoven.

Roer af en toe door.

3

Voeg naar smaak wat kaneel toe aan de appels.

4

Doe een laagje van de appels in de half sphere mal en zet de vorm in de vriezer.

Als je de Dulce de Leche reeds de dag op voorhand maakte kan je op het laagje appels ook nog een laag karamel spuiten alvorens je de appels in de vriezer zet.

Voor het amandelkoekje:

1

Mix met de deeghaak de boter met de suiker.

2

Voeg het ei toe en meng het onder het boter-suikermengsel.

3

 Voeg de bloem en het amandelpoeder toe en meng tot een kruimelig deeg.

4

Stort het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en kneed tot een mooie bal.

5

Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minstens 1 nacht rusten in de koelkast.

6

Leg het deeg tussen twee vellen bakpapier en rol uit tot de gewenste dikte (ik gebruikte hiervoor 2 houten schilder-mengstokjes).

7

Steek de volgende dag de koekjes uit in de gewenste vorm.

(Een koekje in de vorm van een cirkel in de grootte van je vorm en indien je wenst kan je ook een koekje ter versiering maken voor op de bovenkant. Net zoals het rendier op onze foto.)

8

Bak de koekjes gedurende ongeveer 10 minuten af in een voorverwarmde oven op 180 °C.

Voor de karamelmousse:

1

Breng een pot met water aan de kook en kook er gedurende drie uur het blik gecondenseerde melk in. 

Let op: Laat het geheel afkoelen vooraleer je verder gaat met de mousse (Je kan de gecondenseerde melk best  de dag vooraf reeds maken.)

2

Week de gelatineblaadjes in koud water.

3

Roer de mascarpone los in een kom.

4

Warm een scheutje room op. Wring de gelatine uit en los deze op in de warme room.

5

Klop de rest van de room lobbig (half op).

6

Giet de room met gelatine bij de mascarpone en doe er de karamel bij.

7

Doe er ten slotte de half opgeklopte room bij en meng alles goed door elkaar.

8

Doe enkele lepels van de karamelmousse in de mini wave vorm.

Strijk de mousse ook uit naar de zijkant van de vorm zodat alle kanten ingesmeerd werden.

9

Druk een bevroren appel-kern in de karamelmousse.

10

Strijk de vorm af met extra karamelmousse zodat de mini wave vormpjes volledig gevuld zijn.

Laat het geheel minstens drie uur opstijven.

Ik zet de mal steeds in de vriezer zodat het later makkelijker te ontvormen is.

Voor de afwerking:

1

Ontvorm de mousse en spuit deze in met een velvet spray.

2

Zet de mousse op een koekjesbodem en werk eventueel af met een rendierkoekje.