Cannoli Siciliani

Chef2 0

Cannoli Siciliani

ingrediënten

Voor +/- 20 cannoli

Voor het deeg:

  • 200 gr bloem
  • 20 gr fijne kristalsuiker
  • 35 gr gesmolten boter
  • 2 eetlepels Marsala
  • 1 ei (+ 1 eigeel om het deeg dicht te sluiten)
  • 1/2 tsp vanille-extract
  • olie om te frituren
  • cannoli buisjes (kleine metalen buis)

Voor de vulling:

  • 250 gr ricotta (best verse)
  • 25 gr gekonfijte sinaasappelschil 
  • 10 gr pure chocolade
  • 45 gr room (opgeklopt)
  • optioneel: gehakte pistachenoten en/of gekonfijt fruit

De Italiaanse lekkernij is ontstaan op het eiland Sicilië. De cannolo is een opgerold koekje met een vulling van verse ricotta.

Het koekje heeft zijn naam gekregen omdat ze gemaakt worden door het deeg rond een metalen buisje te rollen en te frituren. In het Siciliaans betekent "cannolu" klein metalen buisje. Hierdoor was het geen zwaar werk om een gepaste naam te vinden voor deze koekjes.

Wat mij betreft zijn deze cannoli zeker het proberen waard!

Voor het deeg:

1

Meng de bloem, de suiker en de gesmolten boter tot je een kruimelig geheel krijgt.

2

Voeg het ei toe en meng even door.

3

Vervolgens voeg je de Marsala en het vanille-extract toe, meng dit alles tot een deeg.

4

Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het minstens 1 uur in de koelkast.

5

Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een dikte van 1 mm.

Snijd het deeg in stukjes van 9  cm op 9 cm.

6

Wikkel een stuk deeg rond een metaal buisje en plak de uiteindes met wat losgeklopt ei op elkaar.

7

Verhit de olie tot 180 °C en frituur de cannolo tot deze lichtbruin is.

8

Schep de cannolo uit het frituur en laat deze uitlekken op keukenpapier.

Haal ze wanneer ze iets of wat afgekoeld zijn van het buisje (wacht hier niet te lang mee of ze zullen aan het buisje blijven plakken en breken).

9

Laat de cannolo volledig afkoelen vooraleer je ze vult.

Voor de vulling:

1

Klop de room op.

2

Hak de chocolade en de gekonfijte sinaasappelschil in fijne blokjes.

3

Meng de ricotta, gekonfijte sinaasappelschil, chocolade, kristalsuiker en opgeklopte slagroom onder elkaar.

4

Vul de cannolo en werk de uiteindes af met pistachenootjes of gekonfijt fruit.