Fryske dúmkes

Chef2 0

Fryske dúmkes

ingrediënten

Voor +/- 50 dúmkes

50 gr hazelnoten (gepeld) 

115 gr boter

100 gr kristalsuiker

1 tl anijspoeder

15 gr anijszaad

1 tl rum

snuifje zout

1 mespunt kaneel

15 gr volle melk

175 gr bloem

1 tl bakpoeder

Anijskoekjes uit Friesland

Zoals sommigen van jullie al weten ging ik (Rani) op Erasmus naar Friesland.

Ik had eerder gehoopt op een zonnige bestemming als Valencia maar het werd het Friese Ljouwert en ik kan je zeggen dat ik er mijn hart helemaal verloren ben.

Joost kwam mij enkele keren bezoeken en werd ook verliefd op de hoofdstad van Friesland.

Normaal proberen we elke verlengd weekend naar Leeuwarden, helaas stak Corona een stokje voor de deur...

Ik leerde in Leeuwarden de Fryske Dúmkes kennen, een anijskoekje met crunchie hazelnoten. Ik moest en zou deze thuis eens maken, zo gezegd zo gedaan of dat dacht ik toch. Want de zoektocht naar het laatste ingrediënt was lang, nergens kon ik anijszaad vinden. Gelukkige vond ik in Dille & Kamille alles wat ik nodig had.

Hopelijk kan jij even hard genieten van deze niet zo gewone koekjes!

1

Hak de hazelnoten fijn maar niet te fijn. 

Je mag ze straks nog zien zitten in de koekjes, de grove stukken hak je best iets fijner.

2

Meng het suiker, de boter, de kaneel, het anijspoeder, het anijszaad en de rum.

Kneed dit alles goed door, je doet dit best met de hand. 

3

Vervolgens voeg je de melk toe aan het deeg, en je kneedt nog even door.

4

Zeef er de bloem, het zout en de bakpoeder onder.

Meng alles tot een mooi deeg.

5

Tenslotte voeg je de gehakte hazelnoten toe.

6

Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het een uur rusten in de koelkast.

7

Haal het deeg uit de koelkast en werk even door. Dit opdat je gemakkelijk kan werken met het deeg.

8

Bestuif je werkblad.

9

Rol het deeg uit tot twee lange worsten van ongeveer 1,5 cm dik.

10

Druk je duim in het deeg en zet naast je duim opnieuw een duim in het deeg.

Doe dit tot je aan het einde van je “worst komt”. 

11

Snij tussen elke duimafdruk met je mes zodat je allemaal kleine koekjes krijgt.

12

Leg de koekjes op de bakplaat (laat steeds wat plaats tussen de koekjes).

13

Bak de koekjes gedurende 20 minuten af in een voorverwarmde oven van 160°.