Cinnamon bun(nies)

Chef2 0

Cinnamon bun(nies)

ingrediënten

Voor 12 stuks
  • 140 gr ongezouten boter
  • 180 ml melk
  • 400 gr bloem
  • parelsuiker
  • 60 ml water
  • 1 ei
  • 175 gr bruine basterdsuiker
  • 1 à 2  eetlepel kaneel (naar smaak)
  • 1 zakje droge gist (7 gram)
  • 4 eetlepels kristalsuiker
1

Verwarm de oven voor op 190 °C.

2

Laat de boter smelten in een pannetje of in de microgolfoven.

Giet de boter door een zeefje zodat het bezinksel van de boter achterblijft. 

3

Verwarm de melk tot deze lauwwarm is en voeg hier alvast 5 eetlepels van de gesmolten boter aan toe en roer dit door elkaar.

4

Meng in een kom 300 gram bloem,  de gist, de 4 eetlepels kristalsuiker en een snuif zout.

5

Voeg aan het mengsel nu het water, het ei en de lauwwarme melk toe. Kneed dit met de deeghaak of met de hand tot een nat deeg.

6

Voeg hier vervolgens de rest van de bloem aan toe en kneed verder.

Het deeg zou zacht en soepel moeten zijn. Laat het deeg nu 10 minuten rusten

7

Leg het deeg uit op een bebloemd werkblad en rol uit tot een rechthoek.

8

Bestrijk het deeg met de rest van de boter (hou nog wel een beetje boter over om de straks de buns in te strijken).

9

Meng de suiker en de kaneel en strooi dit mengsel over het uitgerolde deeg.

Je mag alles een beetje aandrukken.

10

Rol het deeg op langs de lange kant, tot je een mooie dikke rol krijgt.

11

Snij de uiteindes van de rol en verdeel de rest in 12 gelijke stukken. Leg ze met de opgerolde kant naar boven in een ovenschaal.

Wil je net als ons konijntjes maken? Snij dan een aantal gelijke stukken van de rol en een aantal kleinere stukken. De kleine stukken snij je door midden, de zijkanten van de halve cirkels plooi je naar elkaar toe om zo oortjes te krijgen. De oortjes plak je vervolgens aan de ronde stukken deeg, zodat je konijntjes krijgt. Leg de konijnen op een vel bakpapier.

12

Bedek de ovenschaal of de bakplaat met een handdoek en laat het deeg een half uur rijzen op een warme plek. De cinnamon buns zouden ongeveer dubbel zo groot moeten worden.

13

Bestrijk de cinnamon buns met de overgebleven boter en strooi over elk van de buns een beetje parelduiken.

Bak ze gedurende 20 minuten af in de voorverwarmde oven van 190 °C.