Bosbessen-mousse-taart met spiegelglazuur

Chef2 0

Bosbessen-mousse-taart met spiegelglazuur

ingrediënten

Voor 1 taart

Voor de blauwe bessen gelei:

  • 250 gr blauwe bessen
  • 50 gr kristalsuiker
  • 3 tl citroensap
  • 1,5 blad gelatine
  • 30 ml water

Voor de mousse:

  • 3 blaadjes gelatine
  • 125 gr blauwe bessen puree
  • 125 gr mascarpone
  • 50 gr kristalsuiker
  • 180 ml room (minstens 40% vet)
  • 2 tl vanille-extract
  • snuifje zout

Voor de cake:

  • 2 grote eieren
  • 15 ml melk
  • 1 tl vanille-extract
  • 50 gr kristalsuiker
  • 90 gr zelfrijzende bloem
  • snuifje zout

Voor het spiegelglazuur:

  • 6 blaadjes gelatine
  • 200 gr kristalsuiker
  • 220 gr glucosestroop
  • 125 ml water
  • 150 ml zoete gecondenseerde melk
  • 200 gr witte chocolade
Blauwe bessen mousse taart

Ik haalde voor deze taart het recept van bij Love & Olive oil. In plaats van verschillende kleine paarse cakes maakte ik één grote taart.

Voor dit recept heb je wel wat tijd nodig. Niet veel tijd? Dan kan het aangeraden zijn om de taart over verschillende dagen te maken.

Zo kan je bijvoorbeeld de gelei en de cake op dag één maken, de mousse op dag twee en tenslotte het spiegelglazuur op dag drie. 

Heb je wel genoeg tijd om alles op één dag te maken? Let er dan wel op dat je het glazuur pas over de taart mag gieten als deze volledig bevroren is.

Voor de blauwe bessen gelei:

1

Meng de blauwe bessen met de suiker en het citroensap. 

Doe dit alles in een steelpan en breng op een zacht vuur aan de kook tot de blauwe bessen openspringen en zacht zijn geworden.

Tijdens het roeren kan je de bessen ook wat pletten.

2

Doe het blauwe bessen mengsel in de blender en mix tot je een mooie gladde puree krijgt.

(Ik haalde alles nog even door de zeef om een echt glad resultaat te krijgen)

Wees voorzichtig bij het blenden en het zeven want het mengsel kan heel warm zijn!

3

Verdeel de blauwe bessen puree in twee gelijke delen.

Één deel doe je in een potje dat goed afsluit en dit plaats je in de koelkast (je gaat dit later nodig hebben voor de bosbessenmousse)

De andere helft doe je opnieuw in de steelpan.

4

Week de gelatine blaadjes in koud water.

5

Van zodra de blauwe bessen-puree opnieuw begint te pruttelen voeg je er de uitgewrongen gelatine aan toe.

Meng goed totdat alles opgelost is.

6

Giet de gelei in een bakvorm die één of twee formaten kleiner is dan de vorm van je effectieve taart.

Dit zal bij het aansnijden van de taart een mooi effect geven.

7

Zet de gelei een nacht in de koelkast of zet deze (als je de taart op één dag gaat afwerken) in de diepvriezer.

Voor de cake:

1

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2

Vet de bakvorm waarin je de uiteindelijke taart zal maken in met boter of bekleed deze met bakpapier.

3

Doe de eigelen samen met 3 tbsp suiker in een kom.

Mix dit alles tot het een lichtgele kleur krijgt.

Voeg vervolgens de melk en het vanille-extract toe en meng dit alles nog eens goed door.

4

Zeef de bloem in het eigeel mengsel en meng dit alles tot het een mooi geheel vormt.

5

Mix  in een schone kom de eiwitten met de laatste tbsp suiker. (Het is belangrijk dat je kom en de garde proper maakt, doe dit met een scheutje keukenazijn).

Doe dit tot je eiwit volledig stijfgeklopt is.

6

Spatel een derde van de eiwitten onder het eigeel mengsel.

Doe de eigelen bij de rest van de eiwit en spatel dit onder elkaar. (Mix dit zeker niet.)

7

Doe het deeg in je taartvorm, klop even goed met je vorm zodat je een gelijkmatige laag krijgt.

Bak de cake gedurende 9-11 minuten in de voorverwarmde oven.

De cake zou sponsachtig moeten aanvoelen en langs de rand lichtbruin worden.

8

Haal de cake uit de vorm en laat hem volledig afkoelen.

Voor de mousse:

1

Laat de gelatine blaadjes weken in koud water.

2

Verwarm de rest van de bosbessen-puree in een sauspannetje. Doe dit op een zacht vuurtje totdat er geen brokken meer inzitten.

3

Wring de gelatine blaadjes uit en doe ze bij de verwarmde blauwe bessen.

Meng alles goed door, zet aan de kant tot het mengsel lauwwarm is.

4

Meng in een aparte kom de mascarpone met de suiker, het snuifje zout en het vanille-extract. 

5

Voeg hier vervolgens de lauwwarme bosbessen aan toe en meng alles door elkaar.

6

Mix in een propere kom room tot deze volledig stijf is. 

Doe de slagroom beetje bij beetje bij het blauwe bessen-mengsel.

7

Nu kan je de taart gaan samen stellen:

  • Leg de cake op de bodem van je vorm;
  • Vervolgens plaats je de blauwe bessen-gelei op de cake;
  • Tenslotte giet je de mousse over de cake en de gelei.
  • Klop even met je bakvorm op je werkblad om je mouse mooi glad en overal even dik te krijgen.

Werk je met kleine individuele siliconen vormen dan zal je de eerste drie stappen in de omgekeerde volgorde moeten uitvoeren.

8

Vooraleer je het spiegelglazuur gaat maken dien je de taart volledig te laten bevriezen.

Voor het spiegelglazuur:

1

Week de gelatine blaadjes in koud water.

2

Hak de chocolade in fijne stukken en plaats dit in een hittebestendige kom.

3

Voeg in een sauspan de suiker, de glucose en het water samen.

Breng dit alles op een zacht vuurtje aan de kook, tot de suiker volledig opgelost is.

4

Haal dit van het vuur en voeg er de geweekte gelatine aan toe, zorg ervoor dat de gelatine volledig is opgelost.

Meng er de gecondenseerde melk aan toe en giet dit alles vervolgens over de gehakte chocolade.

Blijf dit alles goed mengen tot de chocolade volledig gesmolten is.

5

Laat het glazuur afkoelen tot 35 °C. Roer alles af en toe goed door.

De temperatuur van het glazuur is belangrijk, deze zal ervoor zorgen dat het glazuur aan de cake blijft hangen.

6

Je kan het glazuur nu de gewenste kleuren geven. Je gebruikt hiervoor best kleurstof in poeder- of geldvorm. 

Ik had deze laatste niet in huis maar het werkte dus ook met een paar druppels gewone kleurstof.

7

Haal de cake uit de vriezer en uit de vorm. Plaats deze boven op een koffietas of iets dergelijks zodat het glazuur er mooi kan afdruppelen.

Het is verder ook aangeraden om onder de taart en koffietas een bakplaat te leggen, zo kan je het glazuur makkelijk opruimen. 

8

Giet het glazuur over de taart en zorg ervoor dat er geen open plekken zijn.

Laat de taart zeker 10 tot 15 minuten staat zodat het overtollige glazuur van de taart kan lopen.

9

Met een kleine spatel kan je de randen van de taart opkuisen.

Verplaats de taart voorzichtig naar een taartkarton of bord.

En dan nu genieten maar! Je hebt dat stuk taart meer dan verdiend!