The ginger and tonic
ingrediënten
Voor de cupcakes
- 1 citroen
- snuifje zoet
- 2 tl bakpoeder
- 200 gr bloem ( + wat extra)
- 130 gr kristalsuiker
- 2 eieren
- 1 tl vanille-extract
- 190 gr Griekse yoghurt
- 500 gr blauwe bessen
- 80 ml plantaardige olie
- bakvorm + vormpjes
Voor de crumble
- 130 gr bloem
- 100 gr kristalsuiker
- 90 gr boter
- 5 gr kaneelpoeder (of meer als je fan van kaneel bent)
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Voeg voor de crumble de bloem, het kristalsuiker, de gesmolten boter en het kaneelpoeder samen.
Meng alles met een vork tot je een kruimelige structuur krijgt.
Zet het mengsel vervolgens in de koelkast.
Meng voor de muffins de bloem, het bakpoeder en het zout onder elkaar.
En zet het droge mengsel even aan de kant.
Meng in een andere kom het kristalsuiker met de citroenzeste.
Voeg hier vervolgens de eieren, 2 eetlepels citroensap, de yoghurt, de olie en het vanille-extract aan toe. Het mengsel zou er lichtgeel moeten uitzien.
Vouw de droge ingrediënten onder het natte mengsel.
Meng alles tot een glad geheel.
Neem een kom en doe hier een beetje bloem in.
Voeg hier vervolgens een deel van de blauwe bessen aan toe (we hebben later nog een aantal bessen nodig als topping voor de muffins).
Beweeg de kom goed over en weer. Dit totdat alle blauwe bessen bedekt zijn met een dun laagje bloem.
Dit zal er voor zorgen dat de blauwe bessen niet naar de bodem zullen zakken.
Voeg de bebloemde blauwe bessen toe aan het deeg.
Vul de cupcake vormpjes met het beslag (vul deze ongeveer voor 2/3), leg er vervolgens nog een aantal blauwe bessen bovenop en werk af met de kaneel-crumble.
Bak de cakejes gedurende 15 minuten af in de oven.
Check zeker even met een satéprikker of het deeg gaar is. Zie je nog deeg op de prikker? Laat de cakejes dan nog wat langer bakken, dit tot je satéprikker proper uit de cupcakes komt.
Eens de cakejes wat afgekoeld zijn kan je ze uit de muffinvorm halen en verder laten afkoelen op een bakrooster.