Appeltaart-filocups

Chef2 0

Appeltaart-filocups

ingrediënten

Voor 10 cups
  • Filodeeg
  • 10 gr boter
  • 1 appel
  • 60 ml  water
  • 2 el kristalsuiker
  • 1/2 tl maiszetmeel
  • 1/2 tl vanille-extract
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 2 el mascarpone
  • 1/2 blaadje gelatine
  • geroosterde amandelschilfers
Appeltaart - filocups

Voor de Swiepswoepswap van deze maand werden we gekoppeld aan het account van Lisanne van de blog BakkenMetLisanne.

Eén ding kan ik je met zekerheid vertellen, het was weer niet gemakkelijk kiezen uit alle gerechten van Lisannes blog.

Na een mislukte poging voor het maken van mijn variatie op de Snickerdoodle kaneelkoekjes besloot ik iets helemaal anders te proberen.

Ik zag op haar blog enkele blaaderdeeghapjes/cups en recepten met appels passeren, ik besloot dan ook appelcuptaartjes te maken.

Heerlijk gemakkelijk en nog eens lekker ook.

Voor de bodempjes:

1

Knip rondjes uit het filodeeg en plak met een beetje gesmolten boter de ringen aan elkaar.

Voor dit recept plakte ik ongeveer 5 blaadjes per vormpje aan elkaar. Zo krijg je een iets stevigere, krokantere en minder fragiele bodem.

2

Bak de bodems gedurende 10 minuten af in een op 175° C voorverwarmde heteluchtoven. 

De mascarpone:

1

Doe in een kom  de gelatine in een heel klein beetje water (mag niet onderstaan) en verwarm dit ongeveer 45 seconden in de microgolfoven.

Roer tussendoor af en toe even door.

2

Meng onder de gelatine twee eetlepels mascarpone en klop even goed door zodat alles goed opgenomen is.

Voeg nog een lepel kristalsuiker toe aan de mascarpone (om deze iets meer smaak te geven).

 Het appelmengsel

1

Meng in een sauspan de fijngesneden appel, het water, de suiker, de kaneel, de nootmuskaat en het maiszetmeel.

2

Breng het appelmengsel al roerend aan de kook.

Laat dit alles ongeveer 5 minuten pruttelen tot de appel zacht is geworden.

3

Haal van het vuur en voeg er het vanille-extract aan toe.

Laat even afkoelen.

De afgewerkte cups:

1

Doe in elk van de cups een beetje mascarpone.

Laat deze laag even een beetje opstijven.

2

Voeg vervolgens de appels toe aan de taartjes en werk af met geroosterde amandelschilfers.