The ginger and tonic
ingrediënten
Voor de cake:
- 3 grote eieren (gesplitst)
- 200 gr kristalsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 80 gr gewone bloem
- 3 gr bakpoeder
- 60 ml volle melk
- snuifje zout
- 30 gr gezouten boter (gesmolten)
Voor het melkmengsel:
- 90 ml gecondenseerde melk
- 90 ml volle room
- 60 ml volle melk
- 1 tl vanille-extract
Voor de crème brûlée topping:
- 50 gr poedersuiker
- 250 gr mascarpone
- vanille-poeder (naar smaak)
- +/- 40 gr kristalsuiker
Voor de afwerking:
- braambessen
- frambozen
- verse munt
Voor de cake:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Bekleed een bakvorm met een diameter van 20 cm met bakpapier.
Splits de eieren en doe de eiwitten in een propere kom.
Doe de eidooiers met 100 gr kristalsuiker in een kom en klop het geheel gedurende 5 minuten op hoge snelheid.
(Het geheel moet licht, luchtig en bleek van kleur zijn.)
Voeg het vanille-extract, de bloem, het bakpoeder en het zout toe aan het eidooiermengsel en klop op een lage snelheid door tot alles goed gecombineerd is.
Doe er vervolgens de melk en de gesmolten boter bij en meng nogmaals op een lage snelheid door tot een glad geheel.
Klop in de andere kom met de elektrische garde de eiwitten op to ze zachte pieken vormen.
Voeg de rest van de kristalsuiker toe en klop de eiwitten ongeveer 3 minuten op hoge snelheid tot je een glanzende meringue krijgt.
Spatel de opgeklopte eiwitten in 2 delen voorzichtig onder het eigeelmengsel, doe dit tot alles mooi gecombineerd is.
Giet het beslag in een gelijkmatige laag in de met bakpapier bekleedde bakvorm.
Bak de cake gedurende ongeveer 25-35 minuten af, of tot de cake goudkleurig en gerezen is en terugveert bij het aanraken.
Test de gaarheid van de cake - een satéprikker moet er schoon uitkomen.
Haal de cake uit de oven en laat 10 minuten afkoelen in de vorm, voordat je met een vork in het oppervlak van de cake prikt.
Voor het melkmengsel:
Meng alle ingrediënten in een kom.
Giet het mengsel over de cake.
Zet de cake aan de kant en laat hem volledig afkoelen in de bakvorm.
Voor de crème brûlée topping:
Voeg de poedersuiker, de mascarpone en vanille toe aan een grote mengkom.
Klop het geheel met een elektrische garde ongeveer 2 minuten op middelhoge snelheid tot een gladde en luchtige massa.
Voor de afwerking:
Verdeel het mascarpone-mengsel over de bovenkant van de afgekoelde cake en maak met de achterkant van een lepel wervelingen in het glazuur.
Strooi de kristalsuiker gelijkmatig over het oppervlak van het glazuur in een gelijkmatige laag, zodat het hele oppervlak bedekt is met suiker.
Gebruik de crème brûlée brander op de hoge stand om de suiker op het mengsel te laten karameliseren.
Werk de taart verder af met wat braambessen, frambozen en enkele takjes munt.
Bewaar de taart in de koelkast.