The ginger and tonic
ingrediënten
Voor het deeg :
- 7 gr droge gist
- 1 kl suiker
- 120 ml lauwe melk
- 320 gr bloem
- 100 gr ongezouten boter
- 2 eieren (op kamertemperatuur)
- zonnebloemolie
- +/- 10 kerstomaatjes
- handje pistachenoten
- verse rozemarijn
Voor de pesto :
- 40 gr daslook
- 50 gr pijnboompitten
- 40 gr geraspte parmezaan
- olijfolie
- Grof zeezout
Voor de pesto:
Mix alle ingrediënten samen. Als het mengsel te lopend is kan je steeds wat pijnboompitten toevoegen.
Voor het deeg:
Roer de gist en de suiker los in de lauwe melk. Meng in een andere kom de bloem met het zout. Giet vervolgens het melkwegstelsel onder de bloem. Voeg het ei toe en kneed.
Voeg vervolgens de boter in kleine delen toe en kneed alles tot een glad deeg. Als het deeg te nat is kan je steeds wat bloem toevoegen.
Vorm een bal van het deeg en leg het deeg in een ingeoliede kom. Dek de kom af met een keukenhanddoek en zet het minstens één uur op een warme, droge plek. Het deeg zou ongeveer dubbel zo groot moeten worden.
Rol het deeg uit op een bebloemd werkblad. Het deeg zou ongeveer 30 op 50 cm groot moeten zijn. Je kan het deeg altijd wat bijsnijden. Bestreek het deeg met een laag pesto maar laat aan de randen steeds 1 cm vrij.
Rol het deeg aan de lange kant op en snij het in de lengte door. Leg de twee strengen met de snijkant naar boven en naast elkaar. Vlecht de strengen deeg nu om elkaar heen. Duw de uiteinden goed aan. Leg de krans vervolgens op de bakplaat en laat deze opnieuw afgedekt één uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 180° C. Bestrijk de broodkrans met het losgeklopte ei en bak het brood in 30 minuten af.
Spoel de kerstomaatjes en leg ze in een ovenschaal. Besprenkel de tomaten met olie, peper en zout. Zet ze de laatste 15 minuten mee in de oven met het brood.
Haal de broodkrans uit de oven en werk af met de gehakte pistachenoten, de rozemarijn en de kerstomaatjes.
Genieten maar!